Majoritatea firmelelor mici si mijlocii au renuntat deja metodele traditionale de gestionare a tranzactiilor bancare si au ales metodele online de internet banking, sau aplicatii locale instalate pe computerele utilizatorilor (ex: MultiCash de la BRD). Popularitatea internet bankingului a crescut semnificativ datorita imbunatatirii metodelor de securitate, reducerea timpului consumat si un mai mare control asupra finantelor.

Procesul care functioneaza in marea majoritatea companiilor din Romania, este insa redundant, mare consumat de timp si posibilitatea de erori este mare:

  1. Se primeste factura de la furnizor (hartie, PDF)
  2. Se introduce furnizorul in sistem-ul ERP daca nu este creat (denumire, cod fiscal, detalii bancare etc).
  3. Se introduce manual factura de la furnizor in sistemul ERP (sau de contabilitate)
  4. Saptamanal (sau ad-hoc), pe baza facturilor scadente (luate dintr-un raport din sistem), se introduc in internet banking sau in aplicatia de banca manual, ordinele de plata catre furnizor (daca furnizorul nu este creat in sistem, se creaza din nou cu denumire, cod fiscal, detalii bancare etc).
  5. La sfarsitul fiecarei zile, se preia extrasul din banca (pentru ziua anterioara) si se introduc atat incasarile, cat si platile manual in sistemul ERP pe baza facturilor din sistem.

Sistemele ERP sunt create pentru a facilita munca utilizatorilor si pentru a reduce timpul petrecut pentru administarea si analiza datelor. Un modul de integrare intre sistemul ERP si Internet Banking/MultiCash ar putea permite exportarea platilor inregistrate in sistem catre fisiere de upload pentru internet banking si descarcarea extraselor pentru validarea in sistemul ERP.

ERP-ul SAP Business One, dedicat firmelor mici, mijlocii si filialelor, dezvoltat de liderul mondial in solutii de IT, SAP, pune la dispozitie un modul de intregare cu banca ce elimina pasii inutili ai procesului de banking. Acest modul permite:

  • Exportatea saptamanala (sau ad-hoc) a facturior scadente (si stornarile): total sau partial in fisiere de plati (in orice moneda).
  • Incarcare directa in Internet Banking a fisierelor de plata.
  • Descarcarea extrasele tot in format electronic incarcate automat in sistemul ERP.

 

bi

 

Pentru detalii despre functionalitati si o prezentare video a modului , accesati: pagina dedicata add-on-urilor, sectiunea Banking Integration.