Citeam niste articole despre argumentele pro si contra “customizarii” unui ERP. Ca si client, iti doresti ca atunci cand achizitionezi un sistem ERP, acesta sa faca “totul” pentru tine. Insa, sistemele ERP, desi au o paleta mare de functionalitati si module integrate, nu se pot potrivi 100% pe procesele de business ale tuturor afacerilor. “Customizarea” este elementul cheie care face ca solutia sa se plieze cat mai bine pe nevoile companiei tale. De multe ori, aceste adaptari inseamna insa costuri suplimentare si cresterea duratei de implementare.

De obicei se cade intr-una din doua categorii:

  1. Fie decizi sa nu mai cumperi „customizari”, ci varianta standard, dupa ce asculti o serie de dezvantaje ale adaptarilor (ex: pret prea mare, nu se mai poate upgrada etc.);
  2. Fie decizi sa cumperi „customizarile” si platesti foarte mult pentru ele, iar durata proiectului de implementare creste.

Exista insa si ERP-uri care sunt extreme de flexibile in zona adaptarilor necesare clientilor. De aceea, atunci cand alegi un ERP, trebuie sa ai in vedere cum se poate adapta si mai ales daca se poate adapta de catre departamentul vostru de IT sau de catre furnizor, cu cele mai mici eforturi de timp si bani. Acest lucru este posibil verificand daca:

  1. Pot sa adaug campuri noi oriunde in aplicatie? De exemplu in fisa clientului? Sau intr-o factura, fie la nivel de antet, fie la nivel de linii?
  2. Se pot modifica usor printarile diverselor documente, de exemplu: comanda de vanzare?
  3. Pot adauga tabele noi in sistem?
  4. In cazul in care sistemul nu pune la dispozitie toate rapoartele de care am nevoie, are integrat un modul de generare de rapoarte si-mi pot genera orice raport doresc? Sau pot face interogari simple in aplicatie?
  5. Daca ERP-ul nu contine un modul de care am nevoie, de exemplu: Project Management, Document Manager, CRM, pot sa-l achizitionez de la un alt furnizor? Sau trebuie dezvoltat de la zero de catre furnizor?
  6. Pot sa mai upgradez cu usurinta versiunea daca fac modificarile de mai sus?
  7. ERP-ul contine si un pachet de dezvoltare software, pe care sa-l poata folosi personalul meu IT pentru dezvoltari ulterioare de module?
  8. Pot sa integrez cu usurinta aplicatii externe: Outlook, Excel, eCommerce?