OPTIMIZÁoptimizez, îmbunătăți ; A face ca randamentul unei mașini, al unui sistem tehnic etc. să fie optim, să corespundă unor exigențe sporite. – Din fr. optimiser.

In achizitia unui sistem informatic optimizarea este unul dintre beneficiile pe care, pentru a convinge clientul, toti oamenii de vanzari il pun pe masa. Si este foarte corect, optimizarea trebuie sa fie unul dintre beneficiile pe care adoptia unui sistem informatic ERP, de exemplu, trebuie sa le aduca, este unul dintre scopurile implementarii.

 

Insa nu orice sistem optimizeaza orice activitate. Pentru a masura cum puteti optimiza activitatile companiei este necesara parcurgerea unui proces de analiza in mai multi pasi, impreuna cu furnizorul de solutii.

 

In primul rand trebuie sa identificati durerile companiei (points the pain), sa constientizati care sunt punctele unde se simte nevoia unei optimizari. Acestea vor maximiza valoarea adaugata a unei implementari de ERP.

 

Sa luam ca exemplu o companie de distributie unde functioneza greoi procesul comercial de vanzare si apar la tot pasul disfunctionalitati cum ar fi:

  • Comenzile sunt procesate haotic, apar intarzieri si greseli la livrare;
  • De la plasarea comenzii pana la livrare sunt implicati mai multi angajati si efortul este foarte mare din cauza dificultatilor in transmiterea informatiei si lucru colaborativ;
  • Greselile care se produc cauzeaza o deteriorare a relatiilor cu clientii si uneori marfa este returnata de catre acestia, producand costuri nejustificate companiei.

 

Este evident ca intr-o astfel de situatie se impune nevoia de a optimiza acest proces. Optimizarea se face in trei pasi: planificarea/procedurarea procesului optimizat, implementarea unui sistem informatic pentru sustinerea acestui proces si evaluarea impactului implementarii.

 

Planificarea presupune desenarea unui proces care sa elimine neajunsurile enumerate mai sus si care sa permita acoperirea tuturor activitatilor intr-un mod sistematizat. Acest design poate fi facut cu contributia unui consultant de business care cunoaste practicile din industrie si stie cum le poate adapta specificului companiei. Se poate imbunatati prin:

  • Reutilizarea unei informatii deja introduse in proces, eliminarea introducerii redundante;
  • Definirea unui sistem de notificari care sa anunte persoanele responsabile ca o comanda a ajuns in stadiul in care trebuie sa fie prelucrata de catre acestea;
  • Disponibilitatea si accesarea unor informatii ajutatoare in fiecare faza a procesului (stocurile disponibile, informatii financiare,…);
  • Predefinirea unor reguli/constrangeri care sa se aplice automat la momentul procesarii (liste de preturi, conditii comerciale, limite de credit,…).

 

Dupa ce procesul a fost proiectat, urmeaza maparea acestuia in sistemul informatic. In acest moment un consultant de business care cunoaste solutia ERP va trebui sa inteleaga procesul proiectat si propuna o demonstratie (proof of concept) prin care sa simuleze cum este sustinut de aplicatie. In urma acestei demonstratii este posibil ca sistemul informatic sa propuna solutii alternative, poate chiar mai bune, fata de cele proiectate, pentru anumite activitati. Evident, daca aceste solutii aduc imbunatatiri, se recomanda includerea lor in designul procesului.

 

Abia in acest moment putem concluziona daca propunerea initiala a reprezentantului de vanzari optimizeaza intr-adevar activitatea companiei, evaluand diferentele intre modul cum se lucreaza curent si modul de lucru propus de aceasta solutie,in termeni de timp si de cost. Aceasta evaluare trebuie sa fie masurabila, sa se poata cuantifica impactul minim pe care il poate produce asupra activitatilor de business.