Absolventa de Cibernetica, Managing Partner al unei companii care furnizeaza solutii SAP, Irina Oprea este cel mai bun argument ca tehnologia nu mai este nicidecum o lume a barbatilor. Dorinta de independenta, interesul pentru business si capacitatea de a echilibra permanent viata profesionala cu cea personala sunt aspectele care i-au calauzit pasii intr-o lume dificila dar plina de satisfactii.

Ce te-a determinat sa alegi antreprenoriatul, la scurta vreme de la terminarea facultatii? Ai avut un exemplu in familie? Cum ai inceput ca antreprenor si de ce domeniul IT?

Din fericire pentru mine, am avut in familie exemple de antreprenoriat, tatal meu fiind implicat intr-o companie tehnologica. De aici, am avut dorinta, orientarea dar si, evident, suportul celor apropiati, carora vreau sa le multumesc.

Alegerea facultatii a fost influentata de acest context. Am optat pentru un domeniu tehnic, dar si cu orientare economica, prin urmare am absolvit Cibernetica, Informatica Economica in cadrul ASE-ului. In timpul facultatii am luat contact cu lumea sistemelor ERP, ulterior am lucrat in SUA cu SAP Business One si Microsoft Retail, ceea ce m-a facut sa inteleg importanta unei solutii de business pentru productivitatea unei companii. La intoarcerea in tara am continuat colaborarea cu partenerii din SUA, iar ulterior am incercat sa aplic pe cont propriu experienta dobandita peste ocean.
Astfel, in 2007 am intrat intr-un proiect de SAP Business One la o companie romaneasca, unde am livrat partea de training alaturi de un partener francez. Aceasta companie imi este client si astazi. Dupa acest proiect am pus bazele companiei System Innovation Romania, prin asociere cu un partener SAP din Danemarca. Am accesat astfel o nisa in piata romaneasca, facand localizarea sistemului, dar am accesat si piata internationala, printr-un partener cu acces la know-how superior si experienta pe o piata matura.

Care este profilul companiei pe care o conduci?

Oferim consultanta si implementare de solutii de business pentru companiile mici si medii, atat pentru companii locale si filiale sau reprezentante ale unor companii externe, cat si pentru companii din piata externa. Clientii si veniturile vin in egala masura din piata locala si din international. Portofoliul de solutii acopera gestiune financiara si operationala, managementul clientilor si al vanzarilor, analiza si raportare etc.
De asemenea, ne orientam si catre produse proprii, si ma refer aici la componente (add-on) pentru SAP Business One care sa permita, spre exemplu, integrarea cu diverse servicii bancare. Complementar, avem o echipa de dezvoltare prin care oferim servicii la cerere pentru alti parteneri SAP Business One din Europa. Astazi, echipa locala a ajuns la 12 persoane, iar numarul de clienti trece de 60.

Ce ti-ai dorit de la acest business?

Mi-am dorit sa fac ceea ce-mi place, sa rezolv nevoile oamenilor, sa le pot oferi o solutie la problemele curente. Imi place sa am aceasta satisfactie, dar totodata sa invat ceva nou permanent. IT-ul este cea mai dinamica industrie, te scoate permanent din rutina, orice proiect este o provocare noua, prin care invatam multe de la clienti, dar ii si invatam in egala masura. De asemenea, imi place si independenta financiara a antreprenoriatului, chiar daca aceasta vine cu responsabilitate si riscuri. Multi considera ca antreprenoriatul inseamna rasfat si lux, insa de multe ori antreprenorul pune compania, echipa si clientii inaintea dorintelor si nevoilor sale.

Care sunt perspectivele asupra afacerii?

Vreau sa cresc afacerea incat sa devina stabila si functionala si in lipsa mea. Simt ca ma aflu pe drumul cel bun. Deja se intampla lucruri in care nu sunt implicata direct: oferte, vanzari, proiecte etc., ceea ce arata autonomia echipei si ma bucura foarte mult.
In viitor vrem sa ne extindem si spre alte piete externe, insa construim caramida cu caramida pentru o fundatie solida.

Ce te motiveaza in zona de business? Te-ai gandit vreodata ca poate nu este tocmai o alegere de viitor pentru o femeie?

Ma motiveaza evolutia pietei internationale, cu precadere, pentru ca, local, lucrurile nu au aceeasi viteza de miscare, ceea ce poate fi frustrant cateodata. Incerc sa aduc cat mai multe din problematica pietelor mature, solutii, versiuni noi, bune practici, metode de implementare, alternative la solutiile locale etc. Cresterea echipei si a numarului de clienti sunt alte obiective care ma pun in miscare. Partea financiara este intr-un plan secund. Ca sunt femeie in acest business aparent masculin… nu am simtit niciodata acest lucru ca pe o provocare sau ca si cum as fi avut ceva de demonstrat din aceasta perspectiva.

Cat de dificil este sa administrezi o asemenea afacere?

Este dificil, pentru ca trebuie sa dedici timp, sa-ti cultivi abilitatile si sa-ti cresti baza de cunostinte in diverse arii – management, marketing, vanzari, project management, tehnic.

Care sunt punctele tale foarte ca manager?

Intrebati-i pe angajatii mei. Cel mai important aspect pentru mine este ca fac parte din echipa si ca muncim cot la cot, iar tehnic, sa putem conta unii pe altii. Nimic nu poate fi facut fara echipa, colegi care sa fie alaturi, sa inteleaga, catre care sa transferi incredere si responsabilitate, iar compania nu ar fi astazi la acest nivel fara dedicarea si implicarea oamenilor alaturi de care lucrez. Antreprenoriatul nu este un one man show, ci un joc de echipa.

Cum te raportezi la ideea de leadership. Cine te-a marcat ca lider?

Nu pot spune ca am un model. Mi-au placut mai multi. Bill Gates este unul dintre cazuri.. i-am citit cartile. Urmaresc povestile de succes ale altora, nu doar din IT ci si din alte domenii si le gasesc inspirationale.
Dincolo de alegerea unor modele, as spune ca networking-ul este cel mai important. Conteaza foarte mult cu cine te asociezi si cu cine iti imparti viziunea si planurile.

Au fost momente dificile?

Da, evident, sunt tot timpul, important este sa gasim solutii. Le-am depasit, din fericire. Mi-am creat o cazuistica a momentelor dificile pe care le-am depasit, iar asta ma motiveaza sur- prinzator de mult. Antreprenoriatul este un job de 24 de ore pe zi, am ajuns la nivelul in care ma pot opri la 8 ore la birou, sa respect un program. Totusi, sunt perioade, mai ales cand incepem un proiect, in care lucrez frecvent in weekend. A fost dificil sa impac antreprenoriatul cu nasterea si cresterea unui copil. Este maxima provocare… iar copilul face ca antreprenoriatul sa devina prioritatea numarul doi. M-am gandit uneori sa schimb antreprenoriatul pe rolul de angajat, insa nu atat de mult incat sa ajung sa depun CV-uri. Mi-ar placea sa am si alte experiente, in companii externe.

Cand ai simtit ca ai dat lovitura?

Nu mi s-a intamplat inca. Cred ca niciodata nu ajungi la nivelul potrivit, permanent sunt trepte de urcat.

Timpul petrecut cu familia si prietenii. Calatoriile, vacantele.

interviu realizat de Maria Niculescu

*Articol publicat in Business Woman Magazine, editia 69