In perioadele de crestere economica atentia managerilor era concentrata mai ales pe cresterea profitului. Odata cu venirea crizei financiare, acestia au constatat ca, din cauza blocajului financiar, pot avea mari dificultati in relatia cu partenerii desi firma este profitabila. Atunci a devenit evident ca fluxul de numerar (cash-flow-ul) este de fapt inima afacerii si trebuie sa fie controlat la fel de atent ca si profitabilitatea. Pentru a avea control asupra acestui indicator sunt cateva conditii:

  •         Sa existe transparenta si predictibilitate asupra sumelor care trebuiesc platite intr-un anumit interval de timp
  •         Sa exista transparenta si predictibilitate asupra sumelor care se vor incasa in aceeasi perioada de timp
  •         Sa se respecte predictiile referitoare la incasari
  •         Diferenta intre incasari si plati (plus soldul curent) sa fie mai mare ca zero

Daca ultima dintre aceste conditii depinde de gradul de performanta al companiei, primele trei tin de organizarea activitatilor financiare si de instrumentele pe care managerul financiar le are la dispozitie.

Pentru a asigura indeplinirea primelor trei conditii, SAP Business One ofera un pachet de trei instrumente care, impreuna cu un set proceduri de control financiar pot transparentiza fluxul de numerar si pot fluidiza incasarile astfel incat acestea sa fie conform predictiilor.

Iata care sunt cele trei componente ale SAP Business One dedicate departamentului financiar:

  • Raportul de Cash-Flow – care va ajuta sa prognozati starea financiara a companiei in perioada urmatoare, tinand cont de toate documentele si sumele care vor genera plati sau incasari in viitor (facturi scadente, cecuri, bilete la ordin, plati recurente, plati in transe, contracte active, etc)
  • Raportul de Vechime a Creantelor (Ageing Report) – pentru identificarea rapida a intarzierilor
  • Procesul de Notificare (Dunning Wizard) care urmareste activ colectarea sumelor scadente

Raportul de Cash-Flow prezinta situatia fluxurilor de numerar intr-o perioada. Raportul poate avea doua perspective: fluxul de numerar dintr-o perioada anterioara, care se bazeaza pe sumele deja incasate sau platite si fluxul de numerar ca proiectie in viitor, care ia in considerare documentele de incasat/platit cu date scadente intr-un interval de timp in viitor. Daca prima perspectiva este destul de usor de identificat din datele contabile, cea de-a doua este mult mai complexa si mai greu de gestionat si tine si de disciplina financiara a companiei. Raportul din SAP Business One permite includerea sau excluderea mai multor parametri in predictia de cash-flow, putand sustine astfel organizarea financiara riguroasa a companiei.

cash-flow

Raportul De Vechime A Creantelor (Ageing Reportofera in timp real informatii despre depasirea scadentelor clientilor. Informatiile din acest raport pot fi configurate ca notificari, astfel incat utilizatorul sa aiba imediat informatia ca o anumita intarziere poate afecta semnificativ cash-flow-ul companiei.

Ageing

Procesul de Notificare (Dunning Wizard) da posibilitatea de a urmari activ si de a comunica cu clientii intarzierile la incasare astfel incat acestea sa ajunga la un nivel minim si implicit sa aiba un impact minim asupra predictiilor de cash-flow. Dunning Wizard permite predefinirea nivelului de gravitate a depasirilor si notificarea clientilor conform nivelurilor predefinite.